Yoga for DEG

Artikkel for LKB bladet februar 2014
(medlemsbladet for Landsforeningen for kvinner med bekkenplager)

LKB artikkel

Yoga er et ord som rommer mye, og som har blitt en stor industri de siste årene. Man kan bli sprek, slank og sterk av yoga, men man kan også skade seg av yoga, og man kan trigge traumer. Jeg tror at yoga kan være en verdifull og virkningsfulltilnærming til å bli bedre kjent med kroppen, tankemønstre, pusten og verdier. Det er derfor viktig å finne den yogaen som er riktig for deg og din kropp. De fleste forbinder yoga med de ulike fysiske stillingene (asanas), men det er kun en liten del av yogaens filosofi. Yoga er også pusteøvelser, meditasjon, etikk og livsregler.

Jeg vil gjerne fortelle litt om hvordan jeg kom til yogaen, hva yoga er for meg, og hva den har betydd for mitt liv.

Mitt første møte med yoga hadde jeg da jeg i 20 årene reiste i India, og da jeg kom hjem begynte jeg med Ashtanga yoga, som er en veldig fysisk krevende form for yoga. Yogaen var disiplinerende, utfordrende fysisk og vanskelig å få til. Det opplevdes som at jeg måtte passe inn i yogaen og det var vanskelig da jeg har aldri hatt en myk kropp.

Etter en påkjørsel på sykkel, stoppet jeg med yogaen, og kom ikke tilbake før jeg ble gravid og meldte meg på gravideyoga for 12 år siden. Jeg hadde da alvorlig bekkenløsning og hadde problemer på den gravideyogaklassen jeg gikk på. Tilfeldigvis ble jeg anbefalt en annen yogalærer, og der fant jeg noe som var bra for meg i min daværende situasjon. I motsetning til mine tidligere erfaringer med yoga hvor fokus var på mestre krevende stillinger, var detrom for å kjenne etter og ikke presse seg selv. Det var tilretteleggelse for vondt bekken og stive lemmer. (Jeg husker en time da vi bare hvilte og lærte en indisk vuggesang. Den har jeg sunget for mine barn mange kvelder.) Det var lov til å gjøre det som kjentes riktig for min kropp. Jeg lærte også pusteteknikker til fødselen. Det klarte jeg ikke å ta i bruk da veene kom. Jeg strittet i mot. Jeg ville ikke kjenne smertene. Og jeg var ikke klar til å pushe etter så mange måneder på sofaen med bekkenløsning. Jeg vet ikke hva jeg ville ha gjort i en fødsel nå, men jeg vet at det å stritte i mot ikke var en god ide. At fødselen sikkert kunne vært en bedre opplevelse om jeg var med på den og ikke bare strittet i mot og tenkte på slutten. At jeg ikke var tilstede i øyeblikket. Disse tingene trener jeg nå daglig på i min yogapraksis.

Jeg fortsatte med yogaen på det roligste kurset en stund etter fødsel, jeg var for dårlig til å dra på barselyoga, men jeg trengte å komme meg ut og delta på noe sammen med andre. Jeg kom på Somayoga, en rolig yogaform der øvelsene utføres på gulvet og sittende. Jeg hadde med meg luftmadrass, roho-pute og freebag, og jeg bygde opp under knærne og fant etter hvert ut hvordan jeg kunne tilrettelegge for meg selv og klare å hvile i stillingene. Det tok litt tid og mye styr med alle putene, men for meg var det nødvendig med all støtten fra putene. I mange år gikk jeg på somayoga. Litt etter litt klarte jeg å kjenne mer på kroppen og hvordan den var. Jeg begynte å delta på workshops og synes det var vanskelig når instruktørene kom fra en annen bakgrunn, de var ofte tidligere ballettdansere og turnere, og som kanskje ikke hadde den samme forståelsen for smerter i kroppen og utfordringene når kroppen var så stiv eller at jeg fikk vondt om jeg gjorde for mye. Jeg husker at jeg tenkte at jeg ikke hadde noe i yogaen å gjøre. At jeg hadde for mange traumer, for mye sorg og for mye vondt i bekkenet.

På yogafestivalen i 2010 traff jeg den amerikanske yogalæreren Ateeka, som nå har blitt min lærer og mentor. Hun kom i kontakt med noe i meg. Jeg ble helt satt ut, jeg ble ufokusert, svimmel og fjern etter yogatimen med henne. Det var noe som traff meg i hjertet. Noe jeg ikke klarte å forklare. Hun fokuserte på den indre bevegelsen, den indre opplevelsen, ikke hvordan yogastillingene skulle se ut, og at vi brukte så god tid. 3 yogastillinger på en time, istedenfor 20-30. Det var en åpenbaring og en sterk motstand i meg. Turde jeg å gå videre inn i meg selv? Etter ett år med tvil, startet jeg på yogalærerutdannelsen hennes for å gå dypere inn i meg selv. Jeg hadde ingen ide om at jeg skulle leve av yoga, somatisk læring og yoga i vann noen år senere.

Det som har snudd seg for meg, er det at jeg bruker tid til å bli bedre kjent med meg selv.

Det er prøving og feiling. Hva tåler jeg? Hvor mye må jeg ta ansvar for selv, og hva må jeg passe på? Hva skjer når jeg følger hodet? Og hva skjer når jeg følger intuisjonen og magefølelsen? Jeg har ligget på matten og kjent både på gode og utfordrende følelser. Jeg har gått igjennom sinnet, sorgen, smerten, gleden, oppdagelsen igjen og igjen og igjen. Når jeg går på matten så er det noe nytt hver gang. Det er ikke lett, det er utfordrende, gledesfylt, inspirerende og utforskende. Jeg har sakte beveget meg. Hjemmepraksisen min kan være fysisk yoga eller kanskje kun å la bena hvile opp langs veggen. Jeg prøver å høre på hva kroppen min trenger akkurat nå. Jeg har begynt å kjenne nyansene i kroppen. Kjenne deler av bekkenet, magen,ryggen som deler som henger sammen. At jeg kan gjøre noe; tøye, lirke, åpne.

Jeg har stor tro på at ved å sette fokuset innover oss selv, se hva vi kan gjøre, gi omsorg til oss selv og lytte på kroppen kan være med på å dempe smerte og gi større bevegelse i hverdagen. Jeg har blitt litt bedre til å ta vare på meg selv. Til av og til å stoppe opp. Gi meg selv litt ro.

Jeg er fremdeles sint, og lei meg. Såret og alle andre følelser. Men jeg har et redskap. Jeg kan bruke kroppens ressurser og kroppens evne til å hele seg selv og gi slipp på noen spenninger.Yogaen jeg praktiserer og underviser er myk, organisk, intuitiv og utfordrende.

En av de fineste tingene med yogaen er å dele det. At jeg kan bidra. Det er fint.

 

TIPS om du ønsker å begynne med yoga:

Bruk tid på å finne riktig yogastil og yogalærer. Bor du et sted der det ikke er så mange ulike former for yoga som undervises, kan du be yogalæreren din om tilrettelegging for din kropp. Du kan kanskje gjøre en annen variant av en stilling, enn det resten av klassen bruker. Du kan ta med deg en oppblåsbar luftmadrass og ekstra puter når den tynne yogamatten blir for hard.

En freebag er f eks kjempefin til å sitte på, ha under knærne og bruke som støtte i mange stillinger. Husk å kle deg slik at du ikke blir kald når du kanskje ligger mye stille, og bruk et teppe til avspenningen på slutten. Bruk den tiden du trenger på å finne en stilling som er god for deg. Prøv å tenke at om du får smerter etter en av øvelsene, så har du funnet ut noe nytt om kroppen din som du kan ta hensyn til i neste time.

Du kan lære yoga av nettet, bøker og av en yogalærer i ditt nærmiljø, eller på workshops der du kan fordype deg for så å ta med deg yogaen inn i hverdagen hjemme.

Noen øvelser du kan prøve hjemme:

Oppmerksomhet på kroppen:

  • Start med å legge deg ned så du ligger godt.
  • Kjenn hvordan du ligger mot underlaget.
  • Hvor lager du den største gropen om du hadde ligget på en sandstrand?
  • Kjenn tyngden av helene, bena, baken, ryggen, skulderbladene, armene og hode. Se om du kan synke dypere ned og la kroppen smelte mot underlaget. La øynene synke inn i hodet og kjeven være løs og tungen myk og tung. Legg merke til at du puster.
  • Kjenn hvor langt ned i magen du kan kjenne pusten din. Gå til venstre hofte og kjenn pusten der, at du kan utvide, strekke, lirke og gi plass. Fortsett sakte med den samme nysgjerrigheten til underlivet, høyre hofte, høyre midje, mellomgulvet, venstre midje, korsryggen og navlen.
  • Slipp all oppmerksomhet og bare vær tilstede i deg selv.

 

Strekke med bånd
Trekk det høyre kneet inn mot brystet, og hold rund kneet. La lårbene få synke inn i bekkenet. Ligg slik noen pust. Fest et langt skjerf rundt tåballene og løft høyre fot opp mot taket mens du holder i skjerfet. La helen peke oppover og tærne nedover, så du kjenner det strekker på baksiden av foten. Pust inn der du kjenner at det tøyer og strekker. Etter en stund vrir du foten ut ca 45 grader og lar benet skli ned langs båndet slik at du kjenner en strekk på innsiden av benet. Pust her. La pusten åpne, tøye og lirke. Når du føler deg klar for det, beveger du foten over kroppen slik at du kanskje kjenner strekken på utsiden av benet.

Sett så den høyre ankelen på det venstre kneet og trekk kneet inn mot deg så du kjenner det i baken. Pust inn, der du kjenner at det tøyer og tar. Sett venstre fot i gulvet og la det skli langs gulvet til det ligger flatt før du lar det høyre benet skli langs det venstre og falle ned ved siden av. Ligg noen pust og kjenn på forskjellen på de to sidene.

Bytt side.

Dynamisk katt
Stå på alle fire, undersøk hvordan du kan bevege ryggsøylen din, i sirkler, spiraler. Hvor mye bevegelse har du i din rygg? Hva skjer om du bøyer på armen? Ser mot den ene hoften. Lek. Pust. Strekk.

Barnet
Legg deg ned med baken mot helene, lårene fra hverandre og hendene fremfor deg eller som en pute under pannen. Pust ned i magen og åpne opp i sakrum og rundt halebenet. Ligg her i mange pust og hvil.

Hege Strand Karlsen er utdannet yogalærer, Somatic educator og Tantsu practitioner, hun har ukentlige yogakurs i Bekkenyoga for LKB Oslo og arrangerer yoga i vann gjennom utPust.no.